Per responsabilitat: contra la crisi, independència!
El recent decret del Govern balear que permetrà ampliar els hotels fins a un 15% de la superfície ha provocat un terratrèmol dins les organitzacions ecologistes. Una decisió com aquesta segurament no s’hauria pres sense la crisi econòmica provocada pel COVID-19, que segons estimacions del Govern pot suposar la pèrdua de més del 30% del PIB balear i 147.000 llocs de treball. Però el fet és que mentre el 14,20% del nostre PIB se’n vagi cada any cap a Madrid per no tornar, i l’Estat espanyol no ens permeti controlar la immigració, que ha duplicat la població de les Balears en quaranta anys, estam condemnats a consumir territori i recursos per satisfer les necessitats dels habitants. Tots els Governs balears en mans del PP i el PSOE actuaran sempre així, perquè aplicar mesures que tinguin com a conseqüència un augment de l'atur és posar-li a l’altre les eleccions en safata.
Madrid no només ens roba uns 4.200 milions d’euros anuals via espoli fiscal, gairebé equivalents al pressupost total autonòmic. Ara fins i tot impedeix que els ajuntaments gastin els romanents a causa de la llei Montoro (PP), que continua vigent amb el PSOE, i prohibeix augmentar la despesa a les comunitats autònomes mantenint el dèficit del 0,2%. I no hi ha perspectives que això hagi de canviar. Segons informava un reportatge de El Económico (Última Hora, 15.5.2020), Espanya basa l'economia en la banca, que suposa un 15,47% de l’IBEX quan la mitjana europea és un 5,51%, mentre que el pes de la tecnologia és un 0,29% davant un 11,54% comunitari. És a dir que l’Espanya mesetària és estructuralment improductiva i viu de la sobreexplotació i espoliació de territoris com Mallorca i els Països Catalans.
Aquest maltracte es redoblarà amb la crisi que ja començam a experimentar, perquè com va deixar escrit per a la posteritat l’exsenador Pere Sampol, «Espanya no té remei». Espanya és famosa dins els estudis d’economia perquè és l’Estat que ha patit més fallides de tot el món: catorze crisis de deute extern des del segle XVI, seguida de vuit d'Argentina i sis de Grècia. Amb aquest historial de mal pagador ho té cada vegada més difícil per aconseguir ajuts europeus, i és evident que ho suplirà amb més pressió fiscal i menys inversió estatal a comunitats productives com les Balears.
L’única solució realista i pragmàtica per sobreviure a la crisi que ja ha començat és comandar a ca nostra i gestionar els doblers que generam amb el nostre esforç. Dit d'una altra manera: disposar un Estat propi. Està més que demostrat que no serveix de res suplicar més inversions, la reforma d’un sistema de finançament que tanmateix mai no ens compensarà, o un REB que fa 25 anys que obté per resposta la indiferència i el menyspreu del govern espanyol de torn. Cal analitzar els fets objectivament, trencar el condicionament mental producte de la colonització i agafar el bou per les banyes. Per afrontar la crisi sanitària, ja hem vist com el Govern balear ha hagut d’actuar independentment de les directrius de Madrid, adquirint material sanitari pel seu compte. Si els nostres polítics assumeixen el deure de posar el bé comú per davant de tot, estan obligats a aplicar aquest mateix marc mental a la resta d’actuacions, que han de culminar amb la independència de Mallorca i de les Balears per vies democràtiques. Només així podrem encarar el futur incert que ens espera amb garanties d'èxit.
Margalida Miquel
Presidenta de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca