Una quarantena de persones la majoria d'ells representants catalans, espanyols i d'altres nacionalitats a les institucions europees, el cònsul espanyol a Brussel·les, així com catalans residents a Brussel·les, varen assistir a la projecció del documental "La Resistència" de Pere Sánchez, que narra els fets de la Guerra de Successió des de la perspectiva balear. Un documental on hi participen els historiadors Bartomeu Mestre, Pere Morey, Guillem Morro i Oriol Junqueras. L'esdeveniment comptà també les posteriors ponències i taula rodona a càrrec del Molt Honorable Expresident de les Illes Balears, Cristòfol Soler, i el Doctor Guillem Morro.
L'acte fou presentat per Antoni Vicens, qui juntament amb el Casal Català de Brussel·les ha organitzat l'acte. Precisament la presidenta del Casal Català de Brussel·les, Elvira Ballesta, aprofità a la seva introducció per recordar que els catalans han de saber que la Guerra de Successió no s'acabà l'11 de setembre de 1714 a Barcelona, sinó que la defensa de Mallorca també fou importantíssima per a tots els catalans.
La intervenció de Pere Sánchez se centrà a remarcar la importància que té per a la viabilitat de les indústries culturals en català aconseguir un espai comunicatiu que superi el marc autonòmic, la sintonia legal que hi ha vers les polítiques europees de coproducció i la barrera que suposa l'actual manera de fer de les institucions espanyoles en aquest sentit.
El doctor Guillem Morro basà la seva intervenció en una gran aportació de dades històriques que demostren que la Guerra de Successió no fou una guerra civil, sinó un conflicte per la defensa dels drets i llibertats dels diversos països de la Corona d'Aragó. Morro féu una comparança entre el funcionament predemocràtic i pactista del Regne de Mallorca, i l'entrada de l'absolutisme que suposa la victòria de Felip V, la qual dugué també unes nefastes conseqüències fiscals per als illencs.
L'expresident Cristòfol Soler va parlar sobre les escasses possibilitats de supervivència que tenen les autonomies en l'actual context de recentralització i sense capacitat financera per tirar endavant les polítiques autonòmiques. Soler remarcà, a més, la incompresió de Castella envers les altres cultures de l'Estat.
"La Resistència" agradà al públic assistent, que coincidí a remarcar-ne el seu valor pedagògic i de descobriment de molts fets històrics amagats. La jornada finalitzà amb un tast de productes illencs.