Avui horabaixa, divendres 21 d’octubre de 2016, a les 17 h, representants de l’ASSEMBLEA SOBIRANISTA DE MALLORCA, hem fet una roda de premsa davant la seu de la Delegació colonial d’Hisenda de Palma, C. Cecili Metel, per recordar i retre un homenatge als mallorquins que el mes d’octubre de 1916 es van rebel·lar en contra de l’espoli fiscal i en contra de la decisió del ministre espanyol d’Economia d’aleshores, Santiago Alba Binifaz (Zamora, 1872 – Sant Sebastià, 1949) qui, després de declarar que no confiava en els funcionaris mallorquins que feien feina a l’administració, va decidir enviar directament des de Madrid un grapat de funcionaris amb un únic objectiu: fer una inspecció fiscal extraordinària i exhaustiva arreu de Balears
La revolta dels mallorquins de 1916 no va ésser un fet aïllat sinó que fou una mobilització més, una més, de la llista interminable de protestes, manifestacions, cassolades, avalots, manifests, escarnis… que escalonen la nostra història de protestes en contra de les contribucions, del servici militar obligatori, dels imposts de consum, de la manca de subsistències, de les colònies penitenciàries, en contra dels atacs a la nostra llengua, el català…; en definitiva, en contra del maltracte secular amb que Espanya castiga les colònies d’ultramar des de 1715 ençà, com a mínim. 1916, doncs, és un any més que cal inscriure en la llista d’episodis de resistència contra el colonialisme espanyol devora el 1773, 1822, 1868, 1870, 1888, 1899, 1918, 1934, 1991, 2013…
La revolta de 1916 es pot resumir en la cronologia següent:
• Dia 18 d’octubre, quan l’opinió i la decisió de ministre van arribar a l’illa, la Diputació Provincial va proclamar el seu desacord i les va considerar un ultratge a l’honorabilitat dels mallorquins. A continuació, la Unió Industrial que agrupava les organitzacions patronals de la indústria i el comerç, la Cambra de Comerç i la “Sociedad Económica del País”, es van adherir a la protesta
• Dia 21 d’octubre, el ple de l’Ajuntament de Palma, aleshores presidit per Nicolau Alemany Batle, va defensar també l’honorabilitat dels funcionaris mallorquins adscrits a la Delegació Provincial d’Hisenda i el regidor Oliver i Roca va reclamar un concert econòmic semblant al basc.
• Dia 23 d’octubre, es va organitzar una manifestació contra els inspectors enviats des de Madrid a executar la funció fiscalitzadora i la Unió Industrial va convocar un tancament patronal en protesta per la inspecció extraordinària.
• Dia 24 d’octubre, la majoria de comerços, cafès, indústries i tallers van secundar la convocatòria de la Unió Industrial. Els transports es van paralitzar. Milers i milers de manifestants es van concentrar davant l’hotel on estaven allotjats els inspectors, el van enrevoltar, dia i nit, i no els van deixar sortir.
Per tal de fer-nos una idea de la magnitud de la protesta, el mateix vespre, 24 d’octubre, el diari Última Hora se feia ressò de l’excitació i de la indignació provocada pel ministre Santiago Alba publicant a portada la crònica següent: “Anoche brotó espontánea y enérgica la protesta de la ciudad de Palma contra los que en un momento de cobardía y malquerencia han querido herirla en su honorabilísima dignidad. La protesta surgió ante la presencia de inspectores de Hacienda en el sitio más céntrico de Palma y se dirigió después hacia los culpables de la medida que de una manera tan bastarda (sic) ha flagelado la dignidad del pueblo mallorquín. La protesta en la calle ha sido la exteriorización del sentir de la ciudad, y ella ha dado ocasión a las medidas radicales (sic) que posteriormente se han tomado y que con entusiasmo (sic) vemos que hoy han secundado todos los comercios, establecimientos, sociedades, cafés fábricas, almacenes, etc. cerrando sus puertas. Una comisión formada por el alcalde, el presidente de la Cámara de Comercio y el presidente de la Unión Industrial se reunió para pedir a nuestros representantes en las Cortes que se ordene la suspensión de la visita de inspección de los inspectores de Hacienda”.
Altres fonts com la Gran Enciclopèdia de Mallorca afirma que els inspectors eren dos –d’altres fonts parlen de quatre– i que una multitud de mallorquins descontrolats van assaltar la casa de l’interventor d’hisenda.
• Dia 8 de novembre, una comissió on hi eren representades les institucions locals (Diputació, Ajuntament de Palma) i les entitats industrials i comercials, es van reunir a Madrid amb Santiago Alba. En acabar la reunió es va fer públic que s’havia arribat a un acord segons el qual s’ajornava la inspecció sine die i que quan es realitzaria es faria d’una forma gradual i consensuada. L’11 de juny de 1917, el ministre Alba va deixar el govern d’Espanya.
La revolta que van protagonitzar els nostres repadrins l’octubre de 1916 hauria de servir de lliçó per a les actuals i futures generacions. Pensam que l’èxit que es va aconseguir en aquell moment no hauria estat possible si els mallorquins no s’haguessin mobilitzat d’una forma transversal, unitària, per damunt de dretes i d’esquerres, per damunt d’obrers i de patronals, amb el suport d’alguns mitjans de comunicació, i sense que institucions com l’Ajuntament de Palma o la Diputació no s’hi haguessin implicat d’una manera clara.
Avui com ahir les Illes Balears pateixen un espoli fiscal que actualment es calcula entorn del 14 % del PIB. Sumada la triple pressió fiscal que patim (estatal, autonòmica i local) ens converteix en la comunitat de l’estat que paga més imposts i que, per altra banda, veu com serveis públics com ensenyament, sanitat, infraestructures… estan infradotats econòmicament en comparació amb la mitjana de la resta de comunitats. Això, sumat a la manca de recursos per destinar a sectors com agricultura, indústria, etc. que no poden competir amb igualtat de condicions amb el continent, etc.
AVUI, 100 DESPRÉS DE LA REVOLTA DE 1916, HEM VINGUT AQUÍ PER RETRE UN HOMENATGE DE GRATITUD ALS NOSTRES AVANTPASSATS QUE AMB EL SEU SACRIFICI I EL SEU ESFORÇ S’HAN COVERTIT EN UN EXEMPLE A SEGUIR PER TAL D’ACONSEGUIR EL GRAN OBJECTIU QUE TENIM PENDENT, LA INDEPENDÈNCIA, ÉS A DIR, RECUPERAR LA SOBIRANIA POLÍTICA, FISCAL, ECONÒMICA, EDUCATIVA, SANITÀRIA, ENERGÈTICA, TERRITORIAL, JUDICIAL, SOCIAL, LABORAL, LINGÜÍSTICA, CULTURAL, COMUNICATIVA… DEL NOSTRE POBLE.
Palma, 21 d’octubre de 2016